Skottland

14 maj 2024, 7 dagar
Resan är genomförd

Slott, säckpipor, sägner, romantik, whisky och kiltar

Denna resa tar dig till högländerna, Loch Ness & Loch Lomond, Isle of Skye, Glasgow och Edinburgh! Resan arrangeras tillsammans med Oravais trafik.

Skottarna tycker själva att de bor i paradiset. Storslagna landskap med majestätiska berg och vidsträckta ljunghedar breder ut sig. Laxar hoppar glatt i forsarna, som leder vatten till någon av de många sjöarna. En resa till Skottland blir till innehållet lika färggrann som ett klanrutigt tyg och lika spännande som den skotska historien. Ingen nationsgräns i världen är så stark som den mellan England och Skottland fastän båda numera hör till Storbritannien. Redan de gamla romarna reste kejsare Hadrianus mur som gräns mot det vilda och oböjliga folket i norr!

Dagsprogram

Dag 1, tisdag 14.5
Åland – Edinburgh

Vi reser från Eckerö kl. 08.00, frukost ombord. Efter båtresan fortsätter vi till Arlanda varifrån vi flyger med SAS kl. 17.00 till Edinburgh. Vi landar Kl. 18.20 lokaltid i Edinburgh. Oravais trafiks buss möter på flygplatsen. Kort resa till vårt centralt belägna hotell i Edinburgh.

Dag 2, onsdag 15.5
Edinburgh – Aviemore

Edinburgh är Skottlands huvudstad med knappt en halv miljon invånare, denna gröna och öppna stad bjuder på många sevärdheter. Vi har förmiddagen för Edinburgh där vi gör en rundtur och besöker det berömda slottet, som står på klippan Castle Rock högt över staden.

Efter lunchen (på egen hand) fortsätter vi resan mot högländerna. Så småningom kommer vi fram till Blair Castle, ett slott beläget i den lilla byn Blair Atholl i Perthshire. Det är stamgods för klanen Murray vars överhuvud bär titeln Duke of Atholl. Slottet är idag öppet för allmänheten och vi gör ett besök i den vackra byggnaden med 30 rum och storartade samlingar. Vi checkar in för två nätter i Aviemore. Middag.

Dag 3, torsdag 16.5
Whisky, får och vallhundar

Efter frukost åker vi mot Boat of Garten och Speybridge och följer whiskyfloden Spey till Speyside Cooperage, vackert beläget bland Skottlands böljande kullar. Detta är det enda fungerande kooperativet i Storbritannien, familjeägt och grundat 1947. Sedan begynnelsen har man tillverkat tunnor av finaste amerikansk ek, enligt gammal tradition med ursprungliga verktyg. Tunnorna exporteras över hela världen men en stor del blir ändå kvar i Skottland och utgör en viktig ingrediens i whiskyframställningen. Vi bekantar oss med det gamla hantverket och den som vill kan prova på att binda en minitunna.

Från kooperativet är det inte långt till Glenfiddish, en underbart vacker by. Glenfiddish har inte förändrats nämnvärt sedan 1886 när William Grant och hans nio barn kavlade upp ärmarna och började bygga sitt destilleri. I dessa utrymmen produceras fortfarande den världsberömda ”single malt” whiskyn enligt samma recept. Känn hettan stiga från mäsken och beundra de gigantiska jäskaren, fem meter höga och gjorda av Douglasgran. Har vi tur så får vi säkert ett smakprov av deras produkter.

Fårfarmning är en viktig del av Skottlands lantbruk. Man har får både för ullens och för köttets skull och varje fåraherde har hjälp av sina otroligt vältränade vallhundar. Vi får se upp till åtta hundar, som arbetar tillsammans för att driva fårskocken dit herden vill ha dem och skilja ut individer ur flocken. Bordercollie är den populäraste vallhunden och vi får bekanta oss med valpar som ligger i träning. I kvällningen återvänder vi till Aviemore och vårt hotell. Middag.

Dag 4, fredag 17.5
Aviemore – Inverness – Isle of Skye

En högintressant dag väntar oss! Vi är nu inne i skotska högländerna, där de mäktiga klanerna i tiden slogs både sinsemellan och mot engelsmännen och där man rest ett otal minnesmärken till minne av dessa fejder. Dagens första uppehåll blir i högländernas centralort Inverness. Staden ligger där floden Ness mynnar i havsviken Moray Firth. Området hade sedan länge varit bebott av pikter när den missionerande munken S:t Columba kom hit år 565 för att omvända dessa. Med tiden kom skottar att bosätta sig här. Inte långt från staden ligger Culloden Moor, den plats där det sista slaget som utkämpats på brittisk mark stod den 16 april 1746.

Vi följer sjön Loch Ness västra sida och håller naturligtvis utkik efter Nessie, det berömda sjöodjuret. Sjön är nästan 40 km lång och är på sina ställen ca 250 m djup, så Nessie har gott om plats att gömma sig på. Vi kommer också att besöka den vackra ruinen Urquhart Castle, som var ett av de största slotten i Skottland och anlades redan på 1100-talet. Via Fort Augustus och Kaledoniska kanalen, vilken förbinder Atlanten med Nordsjön, fortsätter vi mot Isle of Skye. Innan vi når vårt hotell där vi skall stanna i två nätter görs ett besök i Eilean Donan Castle. Slottet är förmodligen ett av Skottlands absolut mest fotograferade och har förekommit i filmer som Highlander, Bond-filmen Världen räcker inte till, Entrapment och Astrid Lindgrens Mio min Mio. Slottet tillhör klanen McRae. Middag på hotellet.

Dag 5, lördag 18.5
Isle of Skye

Vi hinner knappt vända ut från hotellet innan vi möter Skyebridge, bron som tar oss till ön Skye, ”Dimmornas ö”. Isle of Skye är Inre Hebridernas största ö, ett 75 km långt lapptäcke av sammetsmjuka hedar, höga berg och gnistrande sjöar med branta klippor.

Portree heter huvudorten, som har en livlig naturlig hamn både för kommersiell sjöfart och fiske. Invånarantalet är knappt 2000 men staden fungerar ändå som traktens kulturella centrum med teatrar, konserter och biografer. Portree är en bra bas för den som riktigt vill utforska Isle of Skye, vi gör också en rundtur till Trotternish Ridge i norr, dominerat av samtidigt undersköna och väldigt konstiga klippformationer som The Old Man of Storr, Kilt Rock och Quaraings spetsiga bergstoppar. Uppehåll görs bland annat vid ruinerna av Duntulm Castle som fungerade som huvudsäte för klanen MacDonald på 1600-talet och vid Flora MacDonalds gravplats. Vi återvänder till hotellet i byn Broadford. Gemensam middag.

Dag 6, söndag 19.5
Isle of Skye – Fort William – Glasgow – Edinburgh

Färden går längs Loch Alsh och Loch Duich. Vi passerar Fort William, som är ett centrum för bergsbestigare och vandrare. Orten ligger vid foten av Skottlands högsta berg, det 1.343 meter höga Ben Nevis. Vi kör vidare genom den trånga dalgången och bergspasset Glencoe, med den mäktiga naturen kring oss påminns vi om den tragiska Glencoemassakern som utplånade MacDonald-klanen år 1692.

Efter lunch når vi så småningom den vackra och ombesjungna sjön Loch Lomond, vars västra strand vi följer till den idylliska byn Tarbet. Vi färdas nu i en av de absolut vackraste delarna av Skottland. Loch Lomond är den största insjön i Storbritannien, nästan 40 km lång och 8 km bred med ett största djup på nästan 2 km.

Vi bekantar oss med Glasgow som är Skottlands största stad och berömd för sin kultur, stil samt för att stadens invånare är mycket gästvänliga. Vi ser den berömda katedralen, den enda på Skottlands fastland som överlevde reformationen 1560.

I kvällningen når vi Edinburgh för den sista natten, hotell nära flygfältet. Middag.

Dag 7, måndag 20.5
Edinburgh – Hemorten

Tidig väckning. Efter frukosten packar vi vårt bagage i bussen och beger oss till Edinburghs flygfält. Finnairs flyg avgår kl. 08.20 och är framme i Helsingfors kl. 12.55 lokal tid. På kvällen flyger vi hem till Åland från Helsingfors.

Hotell under resan

 

Resans pris

14 maj – 20 maj 2024, 7 dagar
Från Mariehamn, 2 085 euro del i dubbelrum
Enkelrumstillägg 480 euro

I priset ingår

SAS och Finnairs reguljärflyg och flygskatter
Incheckat bagage 23 kg + handbagage 8 kg
Logi i delat dubbelrum
6 frukost, 6 middag
Utflykter och inträden enligt programmet
Bussresa i luftkonditionerad turistbuss
Reseledares tjänster

I priset ingår inte

Måltidsdrycker
Eventuella extra utflykter och entréer
Reseförsäkring

Bra att veta

Storbritannien ingår inte i Schengenområdet, ta med dig ditt pass
Valutan är brittiska pund (GBP)
Flygtider bekräftas i infobrevet
Se över ditt försäkringsskydd
Vi reserverar oss för ändringar i programmets ordningsföljd
Teknisk arrangör för resan är Oravais trafik